Chytrá IP kamera: AirLive SmartCube 300W

Trendem dnešní doby jsou chytrá zařízení pro chytré domy a chytré kanceláře. Do této kategorie je možno započítat i nejnovější IP kameru AirLive SmartCube 300W, která zaujme jednak vysokým rozlišením 3 Mpx a jednak celou řadou chytrých funkcí. Proto jsme se rozhodli si ji vyzkoušet.

Co kamera nabízí?

SmartCube-300W b 250pxAirLive SmartCube 300W je vskutku multifunkční zařízení. Protože jde o IP kameru, tak pořizování obrazu se záznamem ve dne i v noci nikoho nepřekvapí, navíc ale obsahuje
i senzor pohybu (PIR) a umí také měřit teplotu a vlhkost. Má zabudovaný mikrofon i reproduktor. Hodit se může desetinásobný zoom.
Rozlišení snímače 3 Mpx nabízí opravdu vysokou kvalitu, která se v této cenové kategorii jen tak nevidí. Maximální rozlišení je 2048×1536 při 20 snímcích za sekundu nebo Full HD (1920×1080) při 30 sn./s (H.264, MPEG-4 a MJPEG). S tím je potřeba počítat i v případě, že chcete záznam z kamery ukládat. Takové rozlišení zabere docela dost místa. Kamera má přímo v těle slot na SD kartu nebo je možnost posílat data do cloudu či NAS serveru.
Obraz samozřejmě nemusíte zaznamenávat kontinuálně, můžete si nastavit i pouhé zasílání obrazu nebo fotky až v případě, kdy kamera detekuje pohyb. Případně ho nemusíte zaznamenávat vůbec a kameru používat pouze pro kontrolu určitého prostoru v určitou dobu. Takto se dá dobře využít například coby dětská chůvička, kdy sledujete spící dítě ve vedlejším pokoji. V případě, že se dítě probudí, vás na to může upozornit i zabudovaný reproduktor. Ten umožňuje obousměrnou komunikaci, můžete na probuzené dítě v případě potřeby i promluvit a pokusit se ho uklidnit na dálku, než k němu přijdete. V dětském pokoji můžete dobře využít i senzory vlhkosti a teploty – víte přesně, kdy je třeba přitopit, nebo naopak vpustit čerstvý vzduch.
Dalším zajímavým využitím může být náhrada domovní hlásky. Pokud kameru nainstalujete před domovní dveře (pozor, aby nezákonně nezabírala veřejné prostranství), tak díky funkci detekce pohybu umí poslat notifikaci na mobil, poměrně nahlas zazvonit, a dokonce návštěvníka uvítat zprávou, kterou si sami připravíte. V podnikání, například v maloobchodě, se zase dá dobře využít funkce, jež vede statistiku příchozích zákazníků. AirLive SmartCube 300W zákazníka dokonce při vstupu pozdraví. Díky vestavěné funkci IVS umí navíc rozeznat tváře jednotlivých osob. Funkce e-Fence zase dokáže vytvořit elektronický plot. Jednoduše si nadefinujete zóny, kam nikdo nesmí, a když někdo tyto zóny naruší, kamera vás na to upozorní.
SmartCube-300W app 02


Instalace
 softwaru a montáž


Balení kamery bohužel neobsahuje použitelný návod v češtině, ten si musíte najít na webu výrobce, což je asi jediná slabina této kamery. Hodně lidí si podobná zařízení asi nechá nainstalovat odbornou firmou, ale ne každý. Další menší nevýhodou je, že pro první instalaci je třeba kameru připojit kabelem k síti a pomocí Internet Exploreru projít základním nastavením, včetně aktivace WiFi. Nevýhoda spočívá v tom, že je třeba si doinstalovat ActiveX. Naštěstí jde jen o prvotní nastavení a pak už na Internet Explorer můžete v klidu zapomenout. Pro další používání pak bez problému fungujete bezdrátově v rámci SmartCube-300W pb1WIFI sítě, případě vašeho datového tarifu.
Aplikace pro mobilní telefon je zcela o něčem jiném. Výrobci se po všech stránkách vydařila. Kameru do ní přidáte načtením QR kódu, který najdete v krabici. Podporuje živý náhled hned ze čtyř kamer současně stejně jako obousměrné audio.
Kameru SmartCube 300W lze díky zabudovanému kloubu, který vložíte do přiloženého podstavce, a díky dodané pásce přilepit ke stolu nebo připevnit pomocí šroubů ke zdi. Výrobce nezapomněl přiložit kromě šroubů ani papírovou šablonu s pozicemi pro vrtání. Kamera se do směru snímání nastavuje manuálně a je určena do vnitřního prostředí.


Verdikt


Kamera AirLive SmartCube 300W bezesporu patří ve své kategorii k nejlepším IP kamerám na trhu. Nabízí vysoce kvalitní obraz a spoustu nadstandardních funkcí, z nichž některé možná ani nevyužijete. Nemusí vás to ale trápit, protože její cena okolo 4 400 Kč je srovnatelná s cenami kamer, kterým se o takové výbavě může jenom zdát.
SmartCube-300W app 06

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brána do světa IoT od AirLive

Chytrá zásuvka od AirLive pohlídá spotřebu energie

Nové produkty AirLive pro automatizaci domácnosti