Podle čeho nakupovat IP kamery ?

Dnešní IP kamery disponují celou řadou pokročilých funkcí a liší se mnoha parametry. Podle čeho tedy IP kameru zakoupit ? Zde je několik hledisek a vysvětlení několika pojmů.

Indoor vs outdoor kamery


Jedno ze základních kritérií je to, kde budou IP kamery umístěny. Venkovní (outdoor) kamery musí čelit mnoha klimatickým vlivům. Nejvíc škody tradičně může napáchat voda, sníh, případně mráz, ale na kameru nemůsí působit pouze nízké teploty, ale mnohdy i vysoké.

Pokud u kamery najdete značku IP66, pak je jasné, že vydrží prudký déšť i zhoršené prachové podmínky.

Kvalita obrazu


Podobně jako u fotoaparátů se i u IP kamer můžete řídit tím, jakým čipem kamera disponuje. V dnešní době už není vyjímkou např. pěti-megapixelová kamera. Zajímat vás může, kolik snímků za sekundu kamera pořídí, jaké rozlišení mají pořízené snímky aj. Některé kamery umožňují výměnu objektivu a tím větší univerzálnost, vyjímkou nejsou ani kamery s rybím okem.

Noční vidění


Běžné kamery nejsou schopny v noci pořídit jiný snímek než "černý obdélník". Proto je možné k těmto kamerám pořídit IR přísvit. Aby byl výsledný obraz za použití IR přísvitu kvalitní, jseou některé z kamer již dopředu vybaveny IR cut filtrem, který pořízené snímky vylepšuje. Samozřejmě, nejlepší variantou je IP kamera vybavená IT přísvitem i filtrem již z výroby.

Užitečné standardy (POE, ONVIF)


Pokud nechcete přemýšlet, zjišťovat a dohledávat, jestli se kamera bude hodit ke spolupráci s vaším úložištěm (NAS, apod.), pak hledejte funkci ONVIF. Právě tento standard zaručuje kompatibilitu mezi jim vybavenými zařízeními.

POE vám zase ušetří kabeláž i čas při montáži, protože díky napájení po ethernetovém kabelu, nemusíte napájení témeř řešit, tedy tahat silovou kabeláž až ke kameře.

Vstupy a výstupy


Kromě připojení UTP kabelu disponuje mnoho kamer i audio výstupem. Lze tedy externě připojit mikrofon, který naslouchá dění v okolí kamery, i reproduktor, kterým lze do daného prostoru mluvit či vyslat nějaký signál.
DIDO (Digital input, digital output) je konektor, díky kterému lze ke kameře připojit další různá zařízení a jejich funkce zkombinovat, napíříklad spouštět sirénu na základě detekce pohybu, otevírat vrata, pořizovat snímky po zadání pinu na čtečce apod.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brána do světa IoT od AirLive

Chytrá zásuvka od AirLive pohlídá spotřebu energie

Nové produkty AirLive pro automatizaci domácnosti